Skadedyr

Sådan holder du mus og rotter ude af huset om vinteren (og resten af året)

Efterhånden som temperaturen falder, begynder de små mus at søge ind i varmen. Også rotter kan finde deres vej ind i huset. Det kan være rigtig irriterende og ikke mindst skadeligt for ens bolig at have et par ubudne gæster. Mus og rotter gnaver sig igennem det mest undtagen metal og sten. I værste tilfælde kan de også få gnavet i elektriske installationer, hvilket kan betyde kortslutninger eller endda brand. Derfor bør man sikre sit hus fra de små gnavere i første omgang.

Sørg for at alle huller er dækket

Først og fremmest er det vigtigt at sikre sig, at alle fuger og huller er dækket. Det er nemlig primært her, at musene klemmer sig igennem og ind i boligen. Tjek derfor din husmur for fuger. De skal være dækket af metalnet med huller. Hullerne må maks være en halv centimeter store, ellers kan musene nemt finde vej igennem.

Pas på de stærke rotter

Rotter kan løfte mere end tre gange så meget af deres egen vægt. Det kommer til deres fordel, når kulden melder sin ankomst. Det er nemlig primært gennem kloaksystemet, at rotterne kommer ind i vores hjem. Det er derfor vigtigt, at du går en runde i huset for at sikre dig, at alle risterne er skruet godt fast. Selvom rotten ikke kan klemme sig gennem ristens huller, så kan den sagtens løfte den væk og dermed alligevel komme ind i huset.

Tjek dine roser

Det lyder måske mærkeligt i nogens ører at skulle tjekke sine roser. Her handler det dog om roser, der vokser langs muren. Det samme kan gøre sig gældende for andre planter, der vokser helt op til tagrenden. Mus er gode til at klatre, og en sådan rose vil være en genvej for dem til husets varme. Sørg derfor for ikke at have nogle planter langs muren. Når først musen er kommet op ved taget, er der ofte flere sprækker de vil kunne klemme sig igennem.

Tjek jævnligt under køkkenbordet

Synes du, at du kan høre lyde omkring i huset, der muligvis stammer fra en mus? Så er det bare med at holde øje under køkkenbordet. Tjek i skabet, hvor du opbevarer dine fyldte skraldeposer. Musene vil nemlig højst sandsynligt have gnavet sig igennem nogle af poserne. Hvis du opdager huller eller mærker i poserne, så er der ingen tvivl om, at du har en lodden gæst i huset.

Hvis skaden er sket

Hvis du er ret sikker på, at der enten befinder sig mus eller rotter i dit hjem, er det vigtigt at holde øje med tegnene på det. Det første er skraldeposen under vasken, men herefter er det også vigtigt at kigge efter dyrenes efterladenskaber. Musene efterlader meget småt afføring, mens rotternes er lidt større på omkring de 4-5 millimeter. De vil typisk ligge i skabe.

Har du spottet musens ekskrementer, er det bare med at få sat nogle fælder op. Hvis det er en rotte, skal du melde det til kommunen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *