HusetVærktøj/Maskiner

Hvordan fjerner man rust?

Hvis du ejer nogle haveredskaber eller anden genstande af jern, har du sikkert allerede prøvet, at de bliver angrebet af rust. Rust er egentlig blot et hverdagsord for den oxidationsreaktion, der sker, når jern, ilt og vand bliver blandet.

Når dit haveredskab eller anden genstand bliver ramt af rust, vil materialet begynde at løsne sig i flager. Resultatet er derfor, at genstanden vil blive svækket og ødelagt over tiden, mens vandet og ilten trænger længere og længere ind i materialet. Derfor er der også værd at vide, hvordan du fjerner rust, så dit haveredskab eller anden genstand kan holde i længere tid. Det kan du læse mere om i det nedenstående.

Hvad er rust?

Rust er en såkaldt oxidationsreaktion. Reaktionen opstår, når jern, ilt og vand bliver blandet. Hvis du derfor oplever, at dine haveredskaber har fået rust, skyldes det altså, at de har været i fugtig luft eller vand.

Hvis dine haveredskaber bliver ramt af rust, vil du se, at redskabet begynder at løsne sig i flager. Typisk vil flagerne være enten gullige, rødlige, brunlige, grønne eller over mod en sort farve.

Rust er et hyppigt forekommende problemer i mange forbindelser, hvor der bliver anvendt enten jern eller jernholdige materialer. Heldigvis findes der råd for sagen.

Sådan fjerner du rust

Hvis du ejer et haveredskab eller anden genstand, der er blevet ramt af rust, kan du heldigvis fjerne rusten i mange tilfælde. Til dette formål skal du bruge en rustfjerner. Den kan du både selv fremstille med ingredienser fra hjemmet. Eller du kan tage ned i din dagligvarebutik og købe en decideret rustfjerner.

Hvis du gerne vil anvende ingredienser fra hjemmet, har du følgende muligheder:

  • Du kan bruge eddike som rustfjerner
  • Du kan bruge lime og salt som rustfjerner
  • Du kan bruge bagepulver som rustfjerner
  • Du kan bruge opvaskesæbe og kartofler som rustfjerner

Du kan læse mere om de forskellige fremgangsmetoder til at fjerne rust i det nedenstående.

Eddike som rustfjerner

Hvis du gerne vil spare penge og lave din egen rustfjerner, kan du blot bruge eddike. Det er en effektiv metode, når du gerne vil fjerne rust. Selve tilgangen er også nem. Du skal blot sænke den pågældende jern- eller metalgenstand ned i en beholder med hvid eddike.

Herefter skal du blot lade metalgenstanden blive nede i eddiken i et par timer. Når tiden er gået, skal du igen tage genstanden op. Herefter kan du tørre den rustlignende pasta af.

Hvis genstanden er så stor, at du ikke kan sænke den ned i en beholder, kan du i stedet blot hælde eddike ud over genstandens overflade. Det er vigtigt, at eddiken bliver fordelt jævnt ud over al rusten. Herefter skal eddiken igen have et par timer til at trække. Når tiden er gået, kan du tørre den rustlignende pasta af.

Som en tredje mulighed kan du også gennemvæde en klud med hvid eddike. Herefter kan du tørre den rustramte genstand med kluden.

En fjerde løsning er også at tage et stykke sølvpapir og dyppe det i eddike. Herefter kan du bruge sølvpapiret til at tørre rusten ud af genstanden.

Lime og salt som rustfjerner

En anden effektiv rustfjerner er lime og salt. Hvis du gerne vil bruge denne metode, skal du starte med at drysse lidt salt over det område, hvor genstanden er blevet rustet. Det er vigtigt, at du sikrer dig, at området er godt dækket til med salt.

Herefter skal du presse en lime ud over samme område. Her er det vigtigt, at du sørger for at skubbe så meget juice som muligt ud af limen. Bagefter bør du lade genstanden stå i ca. 3 til 4 timer. Når tiden er gået, skal du skrubbe genstanden med den resterende skorpe fra limen. På den måde kan du nemlig godt skrubbe genstanden, uden at du forårsager nogen skade på metallet. Hvis du ikke har nogen lime, kan du i stedet anvende en citron på samme måde.

Bagepulver som rustfjerner

Du har også mulighed for at bruge bagepulver som rustfjerner. I så fald skal du starte med at lave en pasta ud af bagepulveret. Det gør du ved at blande det med vand. Du skal sørge for, at blandingen bliver så tyk, at du kan sprede den jævnt ud over metallet. Herefter er det vigtigt, at du giver blandingen nogle timer til at sætte sig.

Herefter skal du skrubbe blandingen. Det kan du med fordel gøre med en tandbørste. Når du er færdig med at skrubbe, skal du skylle genstanden af med vand.

Opvaskesæbe og kartofler som rustfjerner

Det lyder måske lidt som en fremgangsmåde fra en Olsenbanden-film, men du kan faktisk også anvende både opvaskesæbe og kartofler som rustfjerner. I så fald skal du starte med at skære en kartoffel i to stykker. Herefter skal du påføre opvaskesæbe på den skårne ende af kartoflen.

Når du påfører opvaskesæbe til en kartoffel, vil der nemlig ske en kemisk reaktion mellem enden på kartoflen og så rusten. Denne reaktion gør det væsentligt nemmere at fjerne rusten.

Derfor skal du også lægge kartoflen på overfladen af metalgenstanden og lade den blive siddende der i nogle timer. Hvis det rustplagede område har brug for endnu en omgang, skal du først skære den brugte ende af kartoflen af, og derefter påføre opvaskesæbe på den ubrugte del af kartoflen igen. Herefter skal du igen lægge kartoflen på det rustplagede område.

Kemiske midler som rustfjerner

Hvis du har en genstand, der er meget hårdt ramt af rust, har du også mulighed for at bruge kemiske midler til at fjerne rusten med. Blandt andet kan du vælge at bruge oxalsyre. Det er et stærkt kemisk middel, og derfor bør du sikre dig, at du har truffet de rigtige beskyttelsesforanstaltninger, inden du går i gang.

Det inkluderer blandt andet, at du anvender beskyttelsesdragt, beskyttelsesbriller og gummihandsker. Derudover skal du også sørge for, at du ikke får indåndet de sure dampe fra midlet.

Selve tilgangen består af, at du blander vand og oxalsyre. Her skal du bruge:

  • 25 ml syre
  • 250 ml vand

Herefter skal du blødgøre den rustramte genstand i cirka 20 minutter. Alternativt kan du også tørre genstanden med enten en messingbørste eller klud. Når du er færdig med at fjerne rust, er det vigtigt, at du både vasker og tørrer genstanden grundigt.

Andre kemiske midler

Hvis du gerne vil fjerne rust ved hjælp af et kemisk middel, har du et større udvalg at vælge imellem. Der findes nemlig flere forskellige midler på markedet til netop dette formål. Ofte vil midlerne enten bestå af oxalsyre eller fosforsyre. Det er skrappe midler, der er farlige for huden og potentielt dit helbred. Derfor er det også vigtigt, at du altid sætter dig godt ind i forholdsreglerne, inden du går i gang med at bruge produktet.

Forholdsreglerne kan du altid finde på produktets bagside. Derudover er det også vigtigt, at du er indstillet på, at de kemiske midler ofte skal sidde på den rustramte genstand i længere tid. Herefter kræver det ofte, at du skrubber genstanden. Derfor skal du også være forberedt på en del arbejde fra din side. Derudover er kemiske rustfjernere ofte dyre og egner sig bedst til mindre genstande.

Minimer rust med en rustkonverterer

Når du gerne vil minimere rust, har du også mulighed for at bruge en såkaldt rustkonverter. Det er et kemikalie, der forhindrer rust i at reagere yderligere med metallet. Denne slags kemikalie fås som en slags spraymaling, som du kan spraye genstanden med. På den måde forhindrer du, at rusten spreder sig yderligere. Du bør dog kun bruge rustkonvertere, hvis du planlægger at male overfladen på genstanden efterfølgende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *