HusetJuraSikkerhed

Sådan er reglerne for videoovervågning af dit hjem

Videoovervågning er et emne, der kan dele vandene. Men når det kommer til overvågning af eget hjem, er de fleste enige i, at det er en god mulighed for at sikre sig mod indbrud og anden kriminalitet. Der er dog stadig mange, som er i tvivl om reglerne for videoovervågning af eget hjem – men der er hjælp at hente.

Her får du svaret på de fem mest stillede spørgsmål, der vedrører TV-overvågning af hjemmet.

#1 Må jeg lave TV-overvågning af min private grund?

Det korte svar er ja.
Der er dog visse ting, du skal være opmærksom på. Du må gerne overvåge din egen grund, men du må ikke overvåge offentlige arealer eller andres private områder. Det vil sige, at når du monterer dit overvågningskamera, skal du sikre dig, at kameraet ikke filmer hverken offentlig vej, fortov eller din nabos private grund.

#2 Er det nødvendigt at skilte med overvågningen?

Der findes nogle regler for skiltning, som du skal følge. Du skal dog være opmærksom på, at disse regler ikke gælder, hvis du blot opsætter en almindelig tyverialarm.

Hvis du monterer videoovervågning som privatperson, skal du skilte med dette, hvis der foregår almindelig færdsel, som vil blive fanget af overvågningen. Dette kan være:

  • Besøg fra hjemmepleje
  • Postbud
  • Skraldemænd

Hvis din TV-overvågning filmer steder, hvor der er færdsel på din private grund, skal du derved skilte med overvågningen, så disse personer bliver gjort opmærksom på overvågningen.

#3 Må jeg dele billederne af overvågningen?

Svaret på dette spørgsmål er et klart nej.

Du må ikke dele billeder fra dit overvågningskamera. Dette gælder både for privatpersoner, foreninger og erhvervsdrivende.

#4 Hvor lang tid må jeg beholde materialet fra videoovervågningen?

Videomaterialet må gerne gemmes – men det skal slettes efter 30 dage, hvis der ikke er en god grund til at beholde det.

Derfor er det essentielt, at du hurtigt får orienteret politiet, hvis du oplever indbrud eller lignende, hvor materialet fra videoovervågningen skal gemmes i en længere periode.

#5 Kan jeg blive straffet for ulovlig overvågning af min grund?

Ja, du kan godt blive straffet for ulovlig overvågning samt deling og opbevaring af videomaterialet. Hvis du deler videomaterialet på sociale medier, kan du risikere at blive dømt for overtrædelse af persondataloven. Den overtrædelsen kan medføre en bøde til dig på mellem 5 og 10.000 kroner.

Der var mere end 29.000 indbrud i 2018, og derfor giver det god mening at opsætte overvågning af sin private grund. Du skal dog gøre det med forsigtighed og sætte dig grundigt ind i reglerne først – ellers kan du risikere at blive den kriminelle.

Du kan læse meget mere om reglerne på datatilsynets hjemmeside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *