Guide til pasning af Citrontræer
Citrontræer er en af de mest populære frugttræer, der dyrkes i mange dele af verden. Disse træer er kendt for deres aromatiske blade og saftige, syrlige frugter, som er en favorit ingrediens i mange kulinariske retter og drikkevarer. Men for at få de bedste citroner fra dit træ kræver det en vis portion kærlighed og omsorg. I denne artikel vil vi udforske, hvordan man bedst passer citrontræer, herunder valg af det rigtige sted at plante dem, vanding, beskæring, gødning osv. Læs videre for at lære mere om, hvordan du kan få dine citrontræer til at trives og producere sunde og lækre frugter.
Vælg det rigtige jord til dit Citrontræ
For at sikre den bedste vækst for sit citrontræ, bør det plantes i en særlig jordblanding, der er kendt som citrusjord eller middelhavsjord. Dette skyldes, at træernes rodnet er meget sart og fint, og derfor har brug for en let og porøs jord for at trives.
For at opnå den ønskede lette jordblanding, kan man blande spagnum, muldjord og sand. Men den mest effektive og enkle løsning er at anvende en jordblanding, der er specielt udviklet til citrustræer. Disse jordblandinger er ofte tilsat f.eks citrusgødning og kalk, som giver træerne den bedste start på deres liv.
For at sikre god dræning bør man lægge et lag lecakugler eller potteskår i bunden af krukken, da rødderne nemt rådner, hvis de står i vand.
Sæt dit Citrontræ i solen
Normalt finder man citrontræer i Sydeuropa, hvor der er noget mere sol og varme end her i Danmark. Derfor er det vigtigt at plante dit træ i en krukke, frem for i haven. På den måde kan du flytte træet frem og tilbage mellem terrasse og stue/udestue, da citrontræet kun må komme ud når det er varmt og solrigt om sommeren. Der skal som minimum være 8-10 grader varmt, før du kan sætte træet ud i haven.
For at trives, har citrontræet brug for masser af lys og sol, både indendørs og udendørs. Hvis træet stilles udenfor, er det vigtigt at undgå at det bliver udsat for træk.
Omplantning af Citrontræ
Citrontræer har et meget sart rodnet, som ikke har godt af at blive omplantet. Men det er desværre nødvendigt når man køber et nyt træ, da det ofte kommer i en mindre potte. Så for at undgå en omplantning når træet vokser, så vælg en ekstra stor krukke fra starten.
Her er en guide til, hvordan du omplanter et citrontræ:
- Vælg en passende krukke: Citrontræer har brug for masser af plads til rødderne, så vælg en krukke der er mindst 35 cm i diameter og mindst lige så dyb. Sørg også for, at krukken har drænhuller i bunden.
- Forbered jorden: Citrontræer kræver en let og porøs jord, så en blanding af spagnum, muldjord og sand er en god mulighed. Alternativt kan du købe en jordblanding, der er specielt lavet til citrusplanter.
- Fjern træet fra den gamle potte: Vip forsigtigt træet på hovedet og tag forsigtigt potten af.
- Placér træet i den nye krukke: Placer træet i den nye krukke, og fyld jorden rundt omkring. Sørg for at presse jorden let ned omkring rødderne.
- Vand og gød: Vand træet godt efter omplantning, og giv det en god dosis citrusgødning for at sikre en sund vækst.
Husk at placere citrontræet et sted, hvor det får masser af sollys og beskyttelse mod træk.
Vanding og gødning af Citrontræer
Citrontræer skal vandes regelmæssigt, især når de er i vækstfasen. Sørg for at jorden i krukken altid er fugtig, men undgå at overvande, da for meget fugt kan føre til rodproblemer. Generelt skal du vande citrontræet hver gang jorden er tørret ud en smule i toppen. Hvis du er usikker på, hvornår du skal vande, kan du stikke fingeren ned i jorden for at mærke, om den er tør eller fugtig. Om vinteren, når træet er i dvale, skal du vande mindre hyppigt.
Når du vander, er det vigtigt at du kun bruger kalkfri vand. Det kan du få ved at koge vandet og derefter lade det køle helt af. Den bedste løsning er dog at benytte regnvand.
Citrontræer har brug for regelmæssig gødning for at opretholde en sund vækst og producere frugt. Du kan bruge en specialformuleret citrusgødning, som indeholder de næringsstoffer, som træet har brug for. Følg producentens anbefalinger for, hvor ofte du skal gøde. Generelt bør du gøde træet hver anden uge i foråret og sommeren, når det er i vækstfasen, og reducere gødningen om vinteren, når træet er i dvale. Overgødning kan føre til skade på rødderne og nedsat frugtproduktion.
Vinteropbevaring af sit Citrontræ
Om vinteren har citrontræet brug for at blive passet lidt anderledes end resten af året, fordi det går i dvale og er mere modtageligt over for kulde og frost. Her er nogle tips til, hvad du kan gøre med dit citrontræ om vinteren:
- Flyt træet indendørs: Citrontræer kan ikke tåle frost og bør derfor flyttes indendørs om vinteren, hvis temperaturen falder under 10 grader. Stil træet et lyst sted med masser af sollys, og sørg for at det ikke står for tæt på en radiator eller anden varmekilde.
- Vanding: I vintermånederne er citrontræet i dvale og har derfor brug for mindre vand end resten af året. Lad jorden tørre en smule ud mellem hver vanding, og undgå at overvande, da det kan føre til råd og svamp.
- Gødning: Citrontræet har brug for mindre gødning om vinteren, når det ikke er i vækst. Reducer gødningsmængden eller stop med at gøde helt i løbet af vintermånederne.
Ved at følge disse tips kan du hjælpe dit citrontræ med at overleve vinteren og komme stærkt tilbage om foråret.
Høst af Citronerne
Citroner modnes normalt omkring 6-9 måneder efter bestøvning, afhængigt af sorten og vækstbetingelserne. Modningen sker i løbet af efteråret og vinteren, og når citronerne er modne, kan de høstes.
De fleste citroner skifter farve fra grønne til gule, når de er modne, men det afhænger også af sorten. En god indikator for modenhed er at mærke på frugten – den skal føles tung og saftig og have en blød skræl.
Det er bedst at høste citronerne ved at klippe dem af med en beskæringssaks eller en kniv, og man bør undgå at trække dem af, da det kan beskadige grenene og planten.
Ofte stillede spørgsmål til Citrontræer
Skal citrontræer bestøves?
Citrontræer er selvbestøvende, hvilket betyder, at de ikke har brug for krydsbestøvning fra andre træer for at producere frugt. De producerer normalt blomster, der indeholder både hanlige og hunlige dele, og bestøvningen foregår ved vind eller ved hjælp af insekter. I visse tilfælde kan ekstreme vejrforhold eller manglende bestøvning føre til, at træet ikke producerer så meget frugt som normalt, men generelt er det ikke nødvendigt at bekymre sig om bestøvning, når man dyrker citrontræer.
Skal citrontræer beskæres?
Både ja og nej. Omkring juni/juli kan man vælge at lave en beskæring af sit citrontræ. Citrontræer kan godt have tendens til at få en sammenfiltret krone, hvorfor det er en god idé at fjerne de skud, der vokser indad i kronen. Du bør desuden fjerne døde og visne grene.
Hvornår skal man tage sit citrontræ indendørs?
Citrontræer kan ikke lide kulde, så når temperaturen kommer under 10 grader, skal træet ind i stuen. Normalt har man sit citrontræ udendørs fra maj til september, men det kommer an på vejret.
Hvorfor taber mit citrontræ bladende?
Det er helt normalt at træet taber nogen af bladende om vinteren, men er tabet for stort, kan der være andre årsager. Det kan være at træet har fået kulde, fået for meget vand eller for lidt vand.
Hvorfor blomstre mit citrontræ ikke?
Et citrontræ kræver meget lys og sol, så hvis det ikke kommer ud når vejret er til det, så blomstre det ikke. Det skal helst ud fra maj til ca. september, hvis temperaturen er over 10-12 grader.