Sådan vælger du den rigtige kompostbeholder
Er du træt af at smide bio- og haveaffald ud, som lige så godt kan genanvendes og blive til kompost? Går du tit i haven, og vil du gerne kunne forbedre jorden og gøde planterne på en nem måde? Så er det på tide at få gang i et godt kompostsystem.
Da det tager 1-2 år for haveaffald og bioaffald at blive til anvendelig kompost, er det altså et langtidsholdbart system, du skal være på udkig efter, når du vælger kompostbeholder. Undgå at tage det forkerte valg ved at være opmærksom på en række ting. Her gennemgår vi, hvad en kompostholder skal kunne, så du bliver rustet til at træffe det bedste valg til din have.
Åben eller lukket kompostbeholder?
Der findes to typer kompostbeholdere: Den åbne og den lukkede. Den lukkede kompostbeholder er dækket til, således at du både kan smide haveaffald og grønt køkkenaffald ud.
Hvis du gerne vil bruge din kompostbunke til madaffald, er det derfor vigtigt, at du vælger en lukket beholder. Vælger du den åbne type risikerer du nemlig at få problemer med rottebesøg.
Den lukkede kompostbeholder har også den fordel, at kompostering går hurtigere. Det skyldes nemlig, at låget holder varmen bedre inde, hvilket fremskynder processen.
Skal du udelukkende bruge din kompostbeholder til haveaffald, så kan en åben beholder være et mere praktisk valg. Åbne beholdere er tit nemmere at komme til, og der er mere plads.
Vælg altså den åbne beholder, hvis du vil lave kompost af haveaffald, og vælg den lukkede, hvis du vil lave kompost af madaffald og haveaffald.
Hvilken størrelse har jeg brug for?
Kompostbeholdere fås i flere forskellige størrelser. Hvilken du skal vælge afhænger af to ting: Størrelsen på din have, og om du vil varmkompostere eller ej.
Hvis din have ikke er så stor, har du naturligvis ikke lige så meget materiale, der skal komposteres, og du kan roligt vælge en lille kompostbeholder.
Hvis du gerne vil varmkompostere, så har du brug for minimum en kubikmeter plads. Der er grundlæggende to måder at kompostere på: Kold- og varmkompostering. Koldkompostering foregår simpelt ved, at man opbygger sin kompostbunke, stikker den om ind i mellem og vander bunken. Efter 1-2 år vil du have fin kompost.
Varmekompostering udnytter, at affaldet hurtigere omsættes, når der er varmt. Der skal altså være meget plads og meget kompost i din bunke, som kan holde på varmen. Her er det også vigtigt at kompostbunken er dækket eller beholderen er lukket.
Det kræver en smule mere arbejde at holde en varmkompost, men til gengæld går omsætningen langt hurtigere. Efter 2-3 måneder vil du have halvt omsat kompost og helt efter et halvt til et helt år. Varmkompostering dræber også skadedyr og ukrudt.
Materiale
Materialevalget kommer an på udseende og holdbarhed. En kompostbeholder af plast eller galvaniseret stål holder naturligvis bedre end træ. Ikke desto mindre ser det godt ud med træ til kompostbeholderen, og det kan også godt lade sig gøre. Det gælder blot om at vælge en holdbar træsort, fx eg, tuja eller lærketræ.
Praktiske funktioner
Når du skal vælge din kompostbeholder, er der også en række andre praktiske funktioner, som det er værd at overveje om er en fordel for dig.
Rund kompostbeholder
Den runde kompostbeholder, som ligner en tromle, er en fordel, fordi de er nemme at have med at gøre. Du kan nemt vende kompostbeholderens indhold, så indholdet bliver iltet. Komposteringen vil så gå hurtigere, da ilt sætter skub i processen.
Flere rum
Det kan være rigtig smart at have en beholder med flere rum eller flere beholdere, så man får mulighed for at omstikke kompostbunken ved at flytte det over til et andet rum. Dette vil også gøre komposteringsprocessen hurtigere.
Nem at flytte
Det er også en fordel at kompostbeholderen er nem at flytte. Med de mere stationære, som fx en kompostbeholder man selv har bygget, kan det nemlig være besværligt at fragte komposten fra bunken og til der, hvor man skal bruge komposten.
Ekstra ilttilførsel og isolation
Nogle kompostbeholdere fås også med en bestemt teknologi, som fremme ilttilførslen. Får du fat i sådan en, vil omsætningen af komposten også gå hurtigere.
Er din nye kompostbeholder til med isoleret, har du en beholder, der bedre holder på varmen, således komposteringen ikke går i stå i de kolde vintermåneder.
Aftagelig side
Du finder også kompostbeholdere med en lille låge i bunden, hvor du let kan tage komposten ud. Det kan også være en smart funktion både, når komposten skal stikkes om, og når den skal bruges.