DyrHaven

Sådan tiltrækker du flere fugle til haven

Der er intet så idyllisk som at vågne op en søndag morgen, få en kop kaffe og nyde solskinnet i haven. Så skulle det lige være, hvis man var omgivet af pippende fugle, der glad fløjter omkring. Mange danskere ønsker at have en have fuld af fugle. Der ikke mindst rigtig fint at sidde og betragte de smukke fugle, men de kan også bidrage til at mindske insekterne. En musvit kan f.eks. spise op til 5000 insekter på én ynglesæson.

Har du dog altid være lidt i tvivl om, hvordan du bærer dig ad med at få flere fugle? Så har vi fundet hjælpen for dig i form af 5 gode råd.

Sørg for at fuglene får vand

Det er vigtigt at sørge for at fuglene har nok vand, hvis man ønsker, at de skal opholde sig i haven. Hvordan du sørger for at fuglene har adgang til vand, er mindre vigtig. Det kan både være i form af fuglebad, men også blot en lille dam eller sø. Det giver mulighed for, at de både kan hydrere sig selv, men også få vasket sig lidt. I følge Dansk Ornitologisk Forening stiger antallet af fugle i haven med hele 50%, hvis man sørger for, at de har vand tilgængeligt.

Plant en masse træer, busker og lignende

Fuglene er glade for det vilde buskads. Derfor er det en rigtig god idé, hvis du planter træer og buske, så fuglene har noget af flyve frem og tilbage på. Det giver dem også mulighed for at kunne skjule sig. Har de bær og frugte, vil det være endnu bedre. Det vil give fuglene flere muligheder for at finde føde.

Det samme gør sig gældende, hvis du planter blomster. Fuglene er ikke just vilde med blomster, men det er insekterne. Og fuglene vil mere end gerne spise insekterne. I forlængelse af dette er et vildt hjørne i haven også en rigtig god idé, da insekterne også vil trives her. Fuglene er også helt vilde med, hvis du ikke rydder for meget op i haven. Du kan sagtens lade de faldne æbler være til både fuglene, men også insekterne.

Undgå så vidt muligt sprøjtemidler

Vil du gerne have et rigt fugleliv i din have, så er det en rigtig god idé at undgå at bruge sprøjtemidler. Bruger du sprøjtemidler, fjerner du nemlig en stor mængde af insekterne, der lever i haven. På den måde fjerner du en vital del af fuglenes føde. Tænk dig derfor en ekstra gang om, når du står og kigger på sprøjtemidler i supermarkedet.

Fuglehuse og foderbræt

Selvom du har en stor have, er det begrænset, hvor mange naturlige redesteder, der kan være i en have. Derfor bør du sætte fuglehuse op, så de små fugle har et sted at flyve til. Her er det dog vigtigt at huske, at husene ikke må være for små. Så bliver det for varmt. Alt afhængig af hvilken størrelse huller du laver, vil det have betydning for, hvilke fugle der flyver ind.

Det er også muligt at opsætte et foderbræt eller -hus til fuglene. Det er især en god idé, hvis du ikke kan opfylde alle de ovenstående idéer. På den måde sørger du nemlig alligevel for, at fuglene får føde. Husk dog at fodre dem regelmæssigt.

Giv fuglene mad i vinterhalvåret

I forlængelse af at fodre fuglene, er der mest behov for at gøre dette i vinterhalvåret. Her er der mindre føde, og de har tilmed brug for meget. Er du dog først begyndt på det, skal du altså fortsætte, da fuglene forventer, der kommer mad.

Du kan også gøre det hele året, hvis du har lyst. Ellers vil det også være en god idé at gøre det i deres yngletid, da fuglene har brug for endnu mere mad i denne periode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *