Haven

Træer og buske med røde blade

Foråret og forsommerens mest dominerende farve, er den friske grønne. Det er den farve vi tænker på og længes efter, vinteren i gennem. Farven i sig selv, er budbringer om at alting igen vækkes til live. Efterårets farver er langt mere dramatiske. De minder om brand og bål. De fortæller med deres farvefest, at nu er tiden med vækst og frodighed snart ovre. Ind imellem alt det andet, findes der buske og træer der ikke følger det fastlagte mønster og som iklæder sig helt andre farver. De udgør kontrasten til alt det andet. Det er de danske buske og træer med røde blade.

Buske og træer med røde blade i Danmark

Spidsløn er høstfarvet hele sæsonen

Løn er et af de danske træer som står alle vegne. Den findes både i skove og langs veje og marker. Løn dækker over en hel masse under arter, som hver i sær afviger lidt fra hinanden. Spidsløn er en af under arterne, som kan gå under træer med røde blade. Den har en helt fantastisk rød eller rødbrun farve. Bladene er takkede og blanke på oversiden. Spidsløn kan være både en og flerstammet. Træet er ikke blandt de største, men kan blive op til 12 meter højt. Spidsløn kan nemt formes og holdes i en passende højde, i selv små haver. Træet stiller ikke de store krav til jorden, det står i.

Judastræet er et lille rødt træ

Judastræet bliver ikke mere end fire meter højt. Træet har som oftest kun en enkelt stamme. Det er også et træ med røde blade og form som hjerter. Ud over de meget smukke blade, blomstre træet også i maj, med en violet blomst. Judas træet trives i både sol og halvskygge og kræver ikke andet end almindelig havejord for at trives. Træet ses ikke ofte i naturen, men findes i både store og små parker og haver.

Parykbusken er blevet meget populær

Den mørke bordeaux farvede busk du ser rundt omkring kaldes for Parykbusken. Den er blevet meget populær de seneste år og ses derfor oftere og oftere rundt omkring i folks haver. Selv om det er en busk kan den blive temmelig omfangsrig. Den trives i god havejord og helst i fuld sol. Farven i dens blade, dannes ved hjælp af solens stråler. Hvis en paraplybusk placeres i skygge eller halvskygge, vil det derfor både gå ud over dens vækst og dens farve. i skygge vil farven på bladene blive mere grønlige end rødlige.

Blærespiræa er en rød, hårdfør busk

Blærespiræa, og specielt den under art der kaldes Diabolo, har de smukkeste røde og rødbrune blade. Det er en lille busk, der dog kan blive op til tre meter høj. Den er hårdfør og trives i almindelig havejord. Blærespiræa kan nemt formes og laves til skulpturelle buske, eller den kan bruges som hæk. Den er velegnet til begge dele, fordi det er en meget tæt busk.

Japansk løn i rød og orange

Japansk løn er heller ikke et stort træ. I sin form kan træet godt minde mere om en busk, end et egentligt træ. Træet er ikke hjemmehørende i Danmark og er derfor lidt mere sart og følsomt end andre træer. Det kræver god jord og rigeligt med sollys. Til gengæld har træet røde blade. De stærkt røde blade på træet skifter til en flot, flammende orange, når efteråret melder sin ankomst.

Alle grønne træer slutter i orange, rød og brun

Selv om det er både sjovt og dekorativt at have træer med røde blade og buske med røde blade og andre farver end grøn, er der alligevel noget helt enestående ved det dramatiske farveskift, som kun opleves med den grønne farve. At skoven falmer, er et meget misvisende udtryk. De grønne farver starter ganske vist i den friske ende og vandrer langsomt over i den mere mættede ende. Men, inden de takker af bliver de til et fyrværkeri af farver. Alle nuancer af rød, gul og orange, kan findes i både hele skoven og i enkelte blade. Naturen giver den største og mest dramatiske opvisning, som et sidste farvel til sommeren og al dens frodighed.

Vælg det rette træ til din have

Biodiversitet er en faktor, som vi hele tiden skal forholde os til, når vi påtænker at sætte nye planter i vores haver. Biodiversitet handler ikke udelukkende om at skabe forskellighed i haven. Det handler heller ikke kun om at skabe vilde områder i haven. Det handler faktisk også om at finde de rigtige planter. De rigtige planter er de oprindelige planter. Insekter der bor her, hvor vi bor, har brug for planter som hører til her. De har ikke brug for sarte planter fra fjerne lande.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *