Gode råd når du skal købe robotplæneklipper
En robotplæneklipper er en genial opfindelse, hvis man ikke nyder at slå græs en gang om ugen hele sommeren. Det er i hvert fald ikke noget jeg er helt vild med. Så jeg var selv ude og investere i en robotplæneklipper inden sæsonen gik i gang. Jeg lavede desværre ikke noget research inden jeg købte, og valgte blot en som var på tilbud. Derfor har jeg skrevet denne lille artikel, som gennemgår de ting som jeg har lært, og som jeg synes man skal overveje inden man bruger flere tusind kroner, som potentielt er spildt, hvis man vælger en forkert model.
1. Klippebredde
Jeg valgte en model som så fysisk stor ud, men blev noget skuffet da jeg pakkede min nyindkøbte robotplæneklipper ud. Klippebredden var under halvdelen af robotplæneklipperens bredde, hvilket i dette tilfælde var i omegnen af 15 cm. Det er ikke meget, og den skal kører mange gange rundt på græsplænen, før det begynder at ligne noget.
Så hvis din græsplænen bare har lidt størrelse, så vælg en robotplæneklipper med en så stor klippebredde som muligt, inden for dit budget.
2. Klippeareal
Klippeareal skal passe til størrelsen på din græsplænen, og din robotplæneklipper må gerne være lidt overdimensioneret. Vælger du en for lille plæneklipper, vil den komme noget på overarbejde, og skal kører hver dag for at kunne nå det hele. Det betyder måske ikke noget for nogen familier, men hvis den skal kører hver dag, skal den også lade nogle flere gange – og strøm det koster.
3. Støj
En af de mere vigtige overvejelser, er støjen. Da den jo skal passe sig selv, så man har mere tid til at slappe af i haven, gider man ikke have en robotplæneklipper som larmer meget. Derfor er det vigtigt at kigge på hvor mange DB den larmer. Nogen robotplæneklippere larmer meget og andre er stort set lydløse. Og her spiller prisen ingen rolle. Jeg købte som sagt en af de lidt billigere modeller, og den er praktisk talt lydløs. Står jeg i haven, kan jeg ikke hører hvor den er, med mindre den kører over en lille kvist.
4. Sikkerhed
Sikkerhed er vigtigt – især hvis man har børn eller dyr, som måske ikke altid er lige opmærksomme på deres omgivelser. Derfor er det vigtigt med forskellige sensorer, så robotplæneklipperen automatisk bakker, hvis den støder ind i noget, samt at klipper-bladende stopper hvis robotplæneklipperen vælter eller bliver løftet. På den måde kommer ingen til skade, hvis man ikke lige er opmærksom.
5. GPS
De billige modeller har ingen GPS indbygget, så de kører bare rundt tilfældigt. Derfor kan det tage lang tid for at få klippet det hele, da robotplæneklipperen sagtens kan ramme det samme sted mange gange, og undgå andre områder.
De dyre modeller har indbygget GPS, så den ved hvor den har kørt og hvor den mangler. Dette spare tid og den skal ikke oplade nær så mange gange. Så på sigt kan det måske godt betale sig med en dyrere model.
Opsummering
Som jeg skrev i starten af denne artikel, så købte jeg min første robotplæneklipper i starten af denne sæson, så jeg er på ingen måde ekspert. De 5 råd jeg er kommet med ovenfor, er blot mine observationer, som jeg burde have tænkt på inden jeg købte. Det kan godt være der er ting jeg ikke har tænkt over – simpelthen fordi jeg ikke ved nok om emnet endnu. Men når jeg har fået flere erfaringer, kan det være der med tiden kommer en mere avanceret guide.